En wat doet de coach ???
Geplaatst door Frouwke op 13-08-2008 18:25
 Naast de gebruikelijke teamcaptain heeft het Nederlandse team ook een vliegtechnisch coach bij zich. Baer Selen, 2-voudig wereldkampioen is nu voor het derde jaar mee in deze functie. Zonder onze eigen vliegers tekort te doen, mag ik wel zeggen dat dit een zeer belangrijke factor is in de successen van het Nederlandse team hier in Lüsse.

Onder "Lees meer" licht Baer een klein stukje van de sluier op hoe hij de vliegers voor het laatste en o zo belangrijke deel van de wedstrijd voorbereidt.



Uitgebreid Nieuws
Drup, drup, drup!!! Vanuit mijn tent kijk ik naar een grijze lucht. De vlaggen staan strak aan de mast. Helaas, geen vliegdag vandaag (=dinsdag).

Tijd om eens even na te denken. We hebben nog drie dagen te gaan, waarvan 2 dagen zeker vliegbaar zullen zijn. De klasseringen zijn mooi, vier man bij de eerste 10. Maar we willen vooruit!!


weer-check

Gisteren raakte Ronald helaas zijn eerste plaats kwijt aan Olivier Darroze. Een echte concurrent waarvan Ronald zelfs zegt dat hij erg goed vliegt. Wat kunnen we daar aan doen?? Ja, beter vliegen natuurlijk, maar dat klinkt wel heel gemakkelijk. Dus hebben Hadriaan, Ronald en ik vanmorgen uitgebreid naar de vluchten van gisteren gekeken. De Fransozen en onze mannen zijn vlak bij elkaar afgevlogen. Hadriaan gaat met de groep mee en Ronald zal nog even wachten. De wolkenstraat op koers ziet er aanlokkelijk uit. De 10 (Hadriaan) meldt een goed pad en fatsoenlijke stijgwaarden. Ronald volgt 2 minuten later, maar het pad is slecht en de stijgwaarden komen niet boven de 1. De wolkenstraat blijkt net aan het einde van zijn levensduur. Na 50 kilometer ligt de concurrentie al 20 km voor!!!

De mentale training doet zijn werk: Ronald bewaart zijn rust, al vertelt hij achteraf dat het hem dat veel moeite kostte. Even een tandje terug, weer omhoog en dan begint de inhaalrace. Hadriaan geeft geregeld goede info. De analyse laat zijn dat de Fransen op het eerste been een reissnelheid van boven de 120 km/u realiseren. De 10 zit daar iets onder en de XCT zit door de problemen op het eerste stuk onder de 110. Hadriaan trekt de constante lijn door over de volgende benen. Hij zit met zijn snelheid net iets onder de Fransen. Zij blijken super te glijden. Lange steken met hoge glijgetallen. Maar Ronald gaat beter en scoort over het 2de, 3e en 4e been steeds een paar kilometer per uur meer snelheid dan de concurrentie. Gelukkig blijft de schade zo beperkt.

Na de analyse nemen we de aandachtspunten door en wordt de samenwerking voor de komende dagen besproken. Laat de volgende vliegdag maar komen!!!!!!!!! De 10 en de XCT zijn er klaar voor.

Nee, helaas de inhoud van de aandachtspunten vertellen we lekker niet. Je zou de concurrenten maar op een idee kunnen brengen!!!!!!!!


Zie hier één van de aspekten van de coach-taak tijdens de WK.

Maar er is natuurlijk veel meer. Om 8 uur ’s morgens draait de PC al op volle toeren. Het weer wordt binnengehaald en geanalyseerd. Ondertussen prepareren vliegers en helpers de toestellen. Voor de briefing kijken we samen al even naar de weersinfo. Na de officiële briefing volgt de teambriefing.

We bespreken de weersituatie, bepalen samen het ideale venster en stemmen starttijden af. De opdrachten worden op de thermiekkaart gezet. De door Andy ingekleurde kaarten leveren veel extra informatie over het ideale track waar de goede bellen te verwachten zijn. Ook stemmen we af hoe de samenwerking tussen de vliegers in de klasses en over de klasses gaat verlopen.

Frouwke zorgt voor de opbouw van `Heineken grond`. Ik kijk nog na de laatste satelietplaatjes en maak daarna een rondje over de grid om even met alle vliegers de laatste info door te nemen.

De coach is er vooral als klankbord. De vliegers hebben hun plan en willen graag even spiegelen en horen dat het goed is.

Dan terug naar Heineken grond. De start is begonnen. Nieuwe weersinfo, ontwikkelingen rondom het veld, adviezen over mogelijke aanpassing van de startmomenten. Is het weer goed dan is er weinig toe te voegen. Verandert de situatie, komt er afscherming of buien, dan horen de vliegers dat graag.

Het wordt een stuk rustiger als de mannen vertrokken zijn, maar ook dan is er nog info door te geven over blauwe gaten, buien, enz.

Ons mobiel internet is daarbij een enorme hulp. Heineken grond heeft daardoor midden op het veld continue internet. Iedere morgen even inloggen, 4,95 Euro van de Credit Card laten afschrijven en het is weer geregeld voor de hele dag. Andere landen staan met open mond te kijken!!!!!!!!


De AAT´s vragen natuurlijk speciale aandacht. De afgelegde afstand wordt aan de hand van de info van de vliegers continue mee gerekend. Aan het eind van de vlucht kun je zo advies geven over het omdraaipunt in de laatste sektor. Ook deze wedstrijd konden we vanaf de grond nog bijsturen om te vroeg finishen te voorkomen.

Het coachen voelt eigenlijk net als vliegen. Je leeft helemaal mee met de mannen in de lucht. Je reikt extra info aan en geeft adviezen. De vliegers vragen zelf ook geregeld advies als de keuzes lastig zijn. De vliegers beslissen natuurlijk zelf maar gebruiken daarbij wel de aangereikte informatie.

Samengevat kan ik zeggen dat het coachen een interessante taak is, waarmee we een goede taakverdeling hebben gerealiseerd tussen de team captain en de coach.

Hopelijk geeft dit verhaaltje een beetje zicht op het aspect coaching.Het is inmiddels woensdag. De zon brandt al goed en er staat een zeer frisse bries. Alle vier de mannen onder de eerste 10 hebben nog prima mogelijkheden om enkele plaatsen te klimmen.. De focus is er. Laat de dag maar komen.

Baer Selen, 13.08.08